Kiropraktik är en behandlingsform där målet är att avlägsna de hinder som stör kroppens läkningsförmåga. Detta gör vi genom att återställa ryggradens funktion vilket har ett nära samband med nervsystemets funktion, då alla kroppens nervtrådar passerar genom ryggraden. Störningar i ryggraden skapar störningar i nervsystemet.
Vad orsakar funktionsstörningar i ryggraden?
Vi utsätts för olika typer av trauman, belastningar och stress under vårt liv.
Exempel på fysisk stress är bilolyckor, idrottsskador, upprepade tunga lyft och statisk belastning.
Exempel på kemisk stress för kroppen är onyttig mat, för mycket socker, alkohol, mediciner.
Exempel på emotionell stress är för mycket att göra på jobbet, skilsmässa, ekonomi, för lite sömn, generell oro för sig själv eller andra.
Vad händer när vi får funktionsstörningar i ryggraden?
- Mekanisk nedsatt funktion i ryggraden
Nedsatt rörlighet av en led medför att kroppens rörelsemönster kommer att ändras. Det i sin tur kommer leda till att andra leder överbelastas och också ge symptom. - Neurologisk störning av nervsystemet
I kroppen finns tusentals av något som kallas för mekanoreceptorer, de har i uppgift att informera hjärnan om hur kroppen rör sig. Om en led inte rör sig som den ska kan inte mekanoreceptorerna informera din hjärna om detta, vilket leder till att hjärnan inte vet exakt vad som pågår i rörelseapparaten. Dvs kommunikationen mellan struktur (led) och nervsystem (hjärna) blir nedsatt och kroppens självläkningsförmåga försämras. När vi har dessa störningar kommer kroppen behöva kompensera, detta leder till att vi överbelastar andra strukturer i rörelseapparaten vilket i slutändan leder till smärta. Denna process kan ta många år, vilket betyder att du förmodligen haft besvär längre än vad du haft smärta.
Hur behandlar vi på Hudiksvalls Kiropraktorklinik?
Kiropraktisk behandling
Kiropraktisk justering är den viktigaste behandlingsmetoden som vi utför. För att hitta funktionsstörningarna använder vi oss av termografi, statisk palpation och rörelsepalpation.
● Termografi – Vi använder oss av ett instrument som kallas för neuroscope, en sorts termometer som mäter temperaturen mellan vänster och höger sida av ryggraden. När det finns en funktionsstörning i ett ryggradssegment kan man få en påverkan på nervtrådarna som styr cirkulationen i underhuden, detta leder till en skillnad i temperatur som neuroscopet visar.
● Statisk palpation – Vi känner med fingrarna längs ryggraden, vi letar då en svullnad i det område som vi har en funktionsstörning, dvs på samma ställe som cirkulationen är påverkad i underhuden.
● Rörelsepalaption – Vi känner via kotans taggutskott i vilken riktning som kotan inte kan röra sig som den ska.
När vi identifierat vilken kota som inte rör sig som den ska kommer vi med ett specifikt handgrepp och ett kort snabbt tryck (justering) återställa det normala rörelseomfånget. Med det sagt räcker det inte med endast en justering för att besvären ska försvinna. Dessa funktionsstörningar har med största sannolikhet funnits där en längre tid, vilket betyder att behandlingen måste upprepas över tid för att få effekt både kortsiktigt och långsiktigt.